Praktisk information og tilgængelige ressourcer

Nyttige materialer > Praktisk information og tilgængelige ressourcer

På denne side kan du finde svar på 3 spørgsmål, som mange mennesker, der har kræft inde på livet, har angående mulig hjælp og praktisk information.

  1. Hvilken fagperson gør præcis hvad?

  2. Hvilke (lokale) støttefaciliteter og ressourcer er tilgængelige?

  3. Har jeg ret til økonomisk hjælp eller orlov?

Spørgsmål 1: Hvilken fagperson gør præcis hvad?

På de øvrige sider har vi beskrevet en række behandlinger, du måske modtager, deres bivirkninger og de mulige symptomer og problemer, I begge kan opleve. Herunder kan du finde beskrivelser af forskelligt sundhedspersonale, du kan henvende dig til for yderligere information eller for at få behandling.

Din praktiserende læge står ofte for din behandling, når du er hjemme. Din praktiserende læge kan hjælpe dig med at henvise til specialister og hjælpe med symptomer og bivirkninger ved kræften og behandlingen. Lægen kan også:

  • Hjælpe med at besvare dine spørgsmål

  • Støtte og rådgive dig i at tage beslutninger om dit behandlingsforløb

  • Tale med din familie og dine venner om din kræft, hvis du ønsker det

  • Konsulteres hvis du ikke er tilfreds med dit behandlingsforløb

  • Hjælpe med at planlægge pleje og behandling i hjemmet

Onkologen (kræftlægen) er en læge, der er specialiseret i at behandle kræft.

  • Sammensætter en behandlingsplan i samarbejde med andre specialister

  • Udfører opfølgende undersøgelser efter behandlingen

Radiologen er en speciallæge, der anvender røntgen til at afgøre, om en del af kroppen eller et organ er sygt.

Hospitalssygeplejersken hjælper med at udføre plejen og hjælper med at guide behandlingen ved at afrapportere til lægerne på hospitalet. De kan også hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til din medicin eller pleje, eller hvis du er utilpas.

Hjemmesygeplejersken hjælper personen, der har kræft med daglige gøremål som personlig hygiejne, at skifte forbindinger, behandle sår og giver indsprøjtninger. De yder også psykosocial omsorg i hjemmet hos dig, der har kræft og din familie.

Psykologen støtter dig og din familie igennem sygdoms- og behandlingsforløbet. De har ikke altid endelige svar, men lytter og kan hjælpe dig med at finde løsninger og styrke til at håndtere sygdommen.

Socialrådgiveren kan vejlede og hjælpe dig med økonomiske og praktiske problemer i forhold til f.eks. arbejdsmarkedstilknytning, økonomisk hjælp, lovgivning osv.

Fysioterapeuten hjælper og lindrer fysiske smerter og bevægelsesproblemer. Målet med behandlingen er så vidt muligt at fjerne problemerne eller at reducere dem så meget som muligt.

Diætisten giver råd omkring mad. Det betyder, at de:

  • Kan tjekke, om din kost dækker dine daglige behov for næringsstoffer og vil, om nødvendigt, anbefale ændringer i din kost.

  • Kan støtte og rådgive i forbindelse med ubehag i forhold til at spise eller i din fordøjelse i løbet af sygdomsperioden.

  • Kan støtte og rådgive dig ved både ambulant behandling og indlæggelse.

Palliativt team er et tværfagligt specialistteam, der bl.a. består af specialuddannede sygeplejersker, læger, psykologer og fysioterapeuter, som kan lindre smerter og symptomer og hjælpe med at håndtere de udfordringer, der kan opstå, når man er uhelbredeligt syg.

Faggrupperne forsøger så vidt muligt at arbejde sammen, så de kan give dig den bedst mulige behandling. Har du spørgsmål, kan du altid kontakte dit sundhedspersonale. Hvis du er i tvivl om, hvem du skal spørge, bør du konsultere din praktiserende læge, der kan henvise dig videre.

Når du har det svært med kræftdiagnosen, har specifikke spørgsmål eller du bare vil tale med en udenforstående, er der steder, der har erfaring med at støtte familier med kræft inde på livet, der kan være gode at henvende sig til. De kan også tilbyde information og følelsesmæssig støtte.

I Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger landet over kan du møde op og tale med en rådgiver, deltage i en samtalegruppe, foredrag, kreative eller fysiske aktiviteter og meget mere. Rådgivningerne er gratis og for alle, der er berørt af kræft: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/raadgivning/radgivninger/

Har du spørgsmål om kræft eller brug for rådgivning og støtte, kan du kontakte Kræftlinjen. Her taler eller skriver du med professionelle rådgivere (f.eks. læger, sygeplejersker, socialrådgivere og psykologer). Kræftlinjen tilbyder gratis rådgivning til alle, der er berørt af kræft: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/raadgivning/kraeftlinjen/

Ung kræft arrangerer lokale aktiviteter for unge kræftramte mellem 15-39 år og giver unge kræftramte nem adgang til at mødes og danne netværk. De oplyser også unge med kræft om deres rettigheder: https://www.cancer.dk/ungkraeft/hvad-goer-vi/

Børn, Unge & Sorg tilbyder gratis psykologhjælp i København, Aarhus og Odense til børn og unge, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge eller døde: https://sorgcenter.dk/professionel-hjaelp/

Spørgsmål 2: Hvad er der af muligheder for (lokal) støtte?

Som patient og pårørende har I mulighed for økonomisk støtte og andre former for hjælp. Det er i visse tilfælde også muligt at søge om orlov.

Støtte til patienter

På diverse hjemmeside kan I finde oplysninger om mulighederne i forhold til økonomisk og juridisk hjælp. I kan bl.a. finde information om følgende emner:

Befordringsgodtgørelse: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/befordringsgodtgoerelse/

Gældssanering: http://www.domstol.dk/saadangoerdu/gaeld/gaeldssanering/Pages/G%C3%A6ldssanering.aspx

Tilskud til paryk eller anden hovedbeklædning: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/tilskud-paryk/

Sygemelding: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/hvis-du-har-kraeft/arbejde/

Sygedagpenge: https://www.borger.dk/arbejde-dagpenge-ferie/Dagpenge-kontanthjaelp-og-sygedagpenge/Sygedagpenge/Sygedagpenge-hvis-du-er-loenmodtager?NavigationTaxonomyId=578a0f30-2b58-438e-bc4d-1468ab0eb076

Retshjælp: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/retshjaelp/

Forskellige former for tilskud:

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/medicintilskud/

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/tilskud-psykologsamtaler/

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/tilskud-tandskader/

OBS. Se desuden brochuren: ́Dine rettigheder som kræftpatient eller pårørende ́. Brochuren findes på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: https://webshop.cancer.dk/pjecer-og-information/hvis-du-har-faet-kraeft-eller-er-paroerende/boeger-video-og-dvder/266/dine-rettigheder-som-kraeftpatient

Støtte til pårørende

Orlov: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/plejeorlov-syge-doeende/

OBS. Se desuden følgende brochurer:

Dine rettigheder som kræftpatient eller pårørende. Brochuren findes på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: https://webshop.cancer.dk/pjecer-og-information/hvis-du-har-faet-kraeft-eller-er-paroerende/boeger-video-og-dvder/266/dine-rettigheder-som-kraeftpatient

Et liv som pårørende - at være tæt på en kræftpatient. Brochuren findes på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: https://webshop.cancer.dk/pjecer-og-information/hvis-du-har-faet-kraeft-eller-er-paroerende/boeger-video-og-dvder/279/et-liv-som-paroerende

Spørgsmål 3: Har jeg ret til økonomisk hjælp eller orlov?